lunes, 20 de diciembre de 2010

L'art de ser esquerrà


Quan vam començar el curs, em va sorprendre molt el fet que fóssim 6 esquerrans a classe: la Cèlia, la Mireia, el Miquel, l’Anna, la Susana i jo.

Entre un 10 i un 15% de la població és esquerrana i sempre s’ha dit que aquests tenim un vincle especial amb l’art. Sigui casualitat o no el nostre cas, he buscat algunes cosetes sobre el tema.

El cervell està organitzat de manera que l’hemisferi esquerra és el que està vinculat al control de la mà dreta mentre que l’hemisferi dret ho està amb la mà esquerra. A l'hemisferi dret se li atribueixen les qualitats espacials i visuals ( la facultat d'imaginar a l'interior figures i formes, memòria visual), la creativitat, el llenguatge mímic, les emocions, el control de l’expressió, la sensibilitat musical i el talent artístic en general. Així alguns estudis han demostrat la propensió dels esquerrans cap a l'art i l'arquitectura. No s'explica el per què, però hi ha més estudiants esquerrans en escoles d'art que en les d'un altre tipus d'estudis. Alguns inclús s’atreveixen a dir que els esquerrans tenen més facultats artístiques. Evidentment, això no vol dir pas que els dretans no en tinguin.

També es diu que els dretans processen la informació de manera “seqüencial lineal” en la que un esquema ha de completar el seu processament abans de començar amb el següent. En canvi els esquerrans processem la informació amb “simultaneïtat visual”, on diferents esquemes es processen simultàniament.

Aquesta és una llista d’alguns esquerrans i grans artistes de diferents disciplines: Miguel Ángel, Raphael, Leonardo da Vinci, Paul Klee, Henri de Tolouse, Paul Latrec, Rubens, Pablo Picasso, Kurt Cobain, Phil Collins, Jimi Hendrix, Paul McCartney, Ringo Starr, Robert Schumann, Beethoven, Mozart, Pau Casals, Bob Dylan, Charlie Chaplin, Greta Gràcia, Cary Grant, Harpo Marx, Marilyn Monroe, Robert Redford, Keanu Reeves i Bruce Willis.


 


4 comentarios:

 1. realment molt curiós!
  i ser ambidextre molt millor!

  ResponderEliminar
 2. La veritat és que desconeixia aquesta relació entra els hemisferis i ho he troabt interessant!!

  La veritat és que a mi també em va sorprendre que hi hagués 6...

  ResponderEliminar
 3. Jo tampoc ho sabia això dels hemisferis! Que curiós... I tenint en comtpe que al màster som els que som i que quan feia música tots 7 i la profe érem esquerrans... potser m'hauré de començar a creure aquest estudi!

  ResponderEliminar
 4. Us heu fixat en la importància de les mans? Gairebé no són membres del cos, sinó extensions del cervell.

  Per cert, "visto lo visto" jo també vull ser esquerrana...

  ResponderEliminar